Blogs

“Ben jij bewindvoerder? Dat is toch niets anders dan mensen uit de ‘financiële shit’ halen, terwijl je stank voor dank terugkrijgt?”

Beschermingsbewind is een heftige maatregel die onder meer wordt uitgesproken als sprake is van een grote schuldenlast. Mensen in dit soort situaties zijn vaak ten einde raad wanneer zij de hulp van een bewindvoerder inroepen. Ze hebben het gevoel de volledige controle over hun leven kwijt te raken wat kan resulteren in schuldgevoelens, angst, weinig zelfvertrouwen en soms zelfs depressie.

Nadat het bewind is uitgesproken door de kantonrechter, worden van de een op de andere dag al hun financiën volledig uit handen genomen, door een persoon die ze nauwelijks kennen. Logischerwijs roept dat in het begin regelmatig frustratie op. Soms uit dit zich in emotionele uitbarstingen aan de telefoon, of in verwijtende (niet mis te verstane) termen aan ons adres gericht. Maar na verloop van tijd zien wij dat deze onrust plaats maakt voor berusting, wanneer mensen ervaren dat we er niet op uit zijn hun het leven nog ondraaglijker te maken, maar juist voor ogen hebben rust en stabiliteit te creëren. Het resultaat is dat langdurige stress steeds verder afneemt. Hierdoor is het met een beetje hulp en begeleiding van onze kant, en een flinke dosis doorzettingsvermogen aan de kant van onze cliënten soms tóch weer mogelijk dat zij hun financiën (nagenoeg) zelfstandig gaan beheren.

Tijd, aandacht en inlevingsvermogen met een vleugje humor op zijn tijd, maar bovenal zien wie de mensen achter de rode cijfers zijn is waar we naar streven. En wat is het dan bijzonder om na de nodige hobbels bij aanvang van het bewind, een aantal jaren later de volgende review te lezen:

“Jaline en Julia hebben al heel snel een duidelijk overzicht voor mij gemaakt, wat mij heel veel rust gaf, mijn leefgeld altijd op tijd op mijn rekening, komen hun afspraken na. Denken mee, goede en snelle communicatie ook op de mail, wat erg prettig is!! En je weet waar je aan toe bent. Van mij krijgt dit kantoor een dikke 10! Ik zal t iedereen aanraden!”

Ja, ik ben beschermingsbewindvoerder, en krijg soms de wind van voren. Maar wat is het fantastisch om getuige te zijn van de rups die dacht dat zijn leven voorbij was, te zien veranderen in een vlinder.