Budgetbeheer

Budgetbeheer

Als beschermingsbewind een te vergaande maatregel voor je is, maar je wel moeite hebt met het overzicht houden van je geldzaken dan kan budgetbeheer ook uitkomst bieden. In tegenstelling tot de maatregel bewind, vindt er bij budgetbeheer geen tussenkomst van de kantonrechter plaats. Budgetbeheer wordt overeengekomen tussen jou en M&G Bewindvoering.

Wat is budgetbeheer?

Als je betalingsachterstanden of schulden hebt opgebouwd en je door de bomen het bos niet meer ziet, kan budgetbeheer ervoor zorgen dat je weer overzicht krijgt over je financiën. M&G Bewindvoering zorgt ervoor dat jouw rekeningen op tijd worden betaald en dat er geen nieuwe schulden ontstaan.

Onze werkwijze

In overleg met jou maken wij een plan van aanpak. In dit plan van aanpak leggen wij de afspraken over budgetbeheer vast. Deze mag jij vervolgens ondertekenen. Zodra het budgetbeheer van start gaat, krijg je een budgetteringsrekening. Op deze rekening komt jouw inkomen binnen. Aan de hand van een budgetplan worden alle inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet.

Welke werkzaamheden doet M&G Bewindvoering?

  • wij maken een overzicht van jouw inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen en stellen een budgetplan op;
  • wij winnen informatie in en geven wijzigingen door aan verschillende instanties;
  • wij kijken of het mogelijk is om huursubsidie, kwijtscheldingen en/of toeslagen aan te vragen;
  • wij openen een budgetteringsrekening, waarop jouw inkomen voortaan binnenkomt;
  • wij betalen vanuit de budgetteringsrekening jouw vaste lasten.

Welke werkzaamheden doe jij?

  • jij stuurt al je rekeningen en vorderingen op tijd aan ons door;
  • jij vraagt kwijtscheldingen aan en doet belastingaangifte;
  • belangrijke veranderingen in jouw leven (zoals verhuizing, scheiding, ziekte etc.) geef je op tijd aan ons door.

Verschillende vormen budgetbeheer

Er zijn twee vormen van budgetbeheer:
 
  1. budgetbeheer basis: wij betalen alleen de huur of hypotheeklasten en de ziektekosten, de andere rekeningen betaal jij zelf.
  2. budgetbeheer totaal: wij betalen de huur of hypotheeklasten, de ziektekosten en alle andere betalingen uit het budgetplan.
Tot slot

Voor budgetbeheer kan ook worden gekozen als een aanvraag voor onderbewindstelling is gedaan, maar de uitspraak van de rechtbank nog moet worden afgewacht. Op die manier kunnen wij alvast werkzaamheden voor je uitvoeren. Zie voor meer informatie: beschermingsbewind.

Wil je meer over onze dienstverlening weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij werken voornamelijk in de regio’s Zwolle, Kampen, Apeldoorn, Zutphen en Epe, maar ook voor mensen buiten deze regio bieden wij graag onze hulp aan.